Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

INSTÄLLD: Gör en grönlandspaddel 18-19/4 2020

Kajakpaddling på öppet hav

Kursen är inställd.

Ta chansen att tillverka din egen paddel för havskajakpaddling

Under kursens gång kommer vi att tillverka traditionella grönlandspaddlar för havskajakpaddling. Dessa paddlar har en tusenårig historia av användning på Grönland där man drev fram små, skinnklädda kajaker på havet för att jaga havsdjuren. Grönlandspaddeln har på senare tid blivit populär bland kajakpaddlare för att den är lätt, enkel att använda och mycket mångsidig. Och den är lätt att tillverka själv. Som deltagare kommer du att få ett limmat paddelämne i gran/furu. Du markerar önskad dimension och grovsågar ämnet på bandsåg. Sedan bearbetar du ämnet med handhyvel till önskad tjocklek och form. Slutligen putsar du paddeln med sandpapper och därefter är den färdig att ytbehandlas. På grund av torktiden kommer vi inte hinna ytbehandla under kursen, men vi pratar om olika metoder och dess för- och nackdelar.

Kursledare

Andi Röder är född i Tyskland och kom till Sverige 1994 för att utbilda sig i friluftsliv på Sjöviks folkhögskola i södra dalarna. Efter avslutat 2-årigt studium valde han att stanna kvar och satsa helhjärtat på friluftslivet. Andi har genom åren lett turer med kanot, kajak och på skidor. Vidare har han hållit i byggkurser av främst kajak, men även kanot, skidor, tipi mm. På senare år arbetar han som lärare men har hållit friluftsintresset vid liv.
Andi håller kurser i både kajakbygge och paddling och är godkänd kajakinstruktör i olika system.

Besök Andis hemsida Naturligt ute för mer info.

Andi håller också en kurs för den som vill bygga egna turskidor i trä senare i höst.

Fika och lunch

Välkomstfika ingår i kursavgiften. På lördagen ingår lunchen i form av soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan. Söndag, som är en kortare dag, gäller egen matsäck. Kylskåp och micro finns vid kurslokalen.

Tag med 

Egen lunch på söndagen. I övrigt behöver du inte ha med dig något. Verktyg, material och anteckningspapper finns på plats.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar. 

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 18-9 april 2020
Tid: Lördag 10-17, söndag 10-14
Kursledare: Andi Röder
Avgift: 1 450 Kr
Plats: Långa salen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-03-25 16:23