Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bygg en marimba 12-13/9

Händer som spelar på en färgglad marimba

Tillverka en välljudande marimba - eller xylofon - helt i trä

Tillverka en välljudande afrikansk marimba av björk och lär dig om trähantverk och principer inom musik och akustik.

Vi startar med tillverkning av stavarna som inbördes har sina givna mått. Resonanslådan som har en enkel konstruktion utgår från stavarnas storlek. Du kan antingen börja från grunden och bearbeta materialet eller välja att utgå från ett materialkit, du vet bäst själv hur snabbt du arbetar. Om du vill lägga mer fokus på akustik och att stämma instrumentet får du handledning i det. Du kan också välja att lägga mer tid på att dekorera din marimba.

Marimban har sitt ursprung i södra Afrika och har använts mycket i skolornas musikundervisning. I västra Afrika finns ett snarlikt instrument som heter balafon. I Guatemala är det nationalinstrument. 

Marimban har kommit in i det västerländska musikskapandet de senaste 30 åren i form av solostycken i orkester eller som del av en slagverksensemble. Evelyn Glennie som vann Polarpriset år 2015 har marimba som ett av sina huvudinstrument.

Delta tillsammans och gör en dubbel
Två deltagare kan, om ni vill, göra var sin marimba som ni monterar på ett gemensamt ställ - likt den på bilden. Då kan två personer spela jämte eller mittemot varann. Det kan vara ett passande inslag på en för-, grund- eller kulturskola och kursen kan passa pedagoger med musik- eller hantverksintresse. Anmäl er i så fall enskilt och bestäm er på plats hur ni vill arbeta så hjälper kursledaren med att planera upplägget.  

Kursledare

Elinore Morris är uppvuxen i Zimbabwe där hennes intresse för musik- och folkinstrument tog sin början. Sedan flera år bor Elinore i Sverige, är utbildad fiolbyggare och arbetar till vardags med renovering av kontrabaser i sin verkstad på Nääs.

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 12-13 september 2020
Tid: Lör & sön 10-17
KursledareElinore Morris
Avgift: 1 700 Kr
Plats: Långa salen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till anmälan hos SV

Senast uppdaterad: 2020-02-28 14:46