Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Luffarslöjd 10-11/10

en hand som håller i ståltrådsrullar

Med anledning av Covid-19

Avanmäl dig till kursen om du har:

  • Förkylningssymptom
  • Feber
  • Luftvägsproblem
  • Plötsligt förlorat smak- eller luktsinne

Notera att Studieförbundet Vuxenskolans ordinarie anmälningsvillkor gäller vid avanmälan förutsatt att inte Studieförbundet Vuxenskolan ställer in kursen. 

Klicka här för att läsa anmälningsvillkoren på SV:s hemsida 

 

Tänk på att du under kursen:

  • Vistas med okända människor. Känner du dig inte trygg med det under corona – avanmäl dig till kursen. Vill du gå på kursen ändå – se till att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna regelbundet. Du får gärna använda handskar och munskydd.
  • Kommer att möta personer som inte har samma syn på säkerhet som du har – strängare eller lättare. Respektera de andras beteende och ta upp eventuell oro med kursledaren. Studieförbundet vuxenskolan har ansvaret för sina kursers säkerhet. Under kursen har dock kursledaren ansvaret.
  • Har en kursledare som är expert på sitt hantverk men inte alltid är utbildad pedagog. Denne har mycket att lära ut på kort tid samtidigt som säkerheten under kursen är en viktig faktor. Därför är det är viktigt att du som deltagare hjälper till och tar ditt ansvar att inte störa eller utsätta kursledaren eller de övriga deltagarna för smitta eller ökad oron.

Lär dig slöjda med ståltråd och skapa egna praktiska eller konstfulla föremål.

Luffarslöjd, som även kallas trådslöjd eller trådtjack, var det hantverk som huvudsakligen luffarna ägnade sig åt förr i tiden. Ett hantverk som fungerar när du reser till fots kräver verktyg som går att bära med sig. Kniv och yxa, eller tänger till exempel. Eftersom ståltråd var ett billigt material som kunde formas till användbara bruksföremål vilka gick att sälja i gårdarna blev trådslöjden ett vanligt hanverk bland luffarna och kom sedemera att kallas för luffarslöjd.

Kursen inleds med en introduktion till hantverket, materialet och teknikerna. Sedan får ni ett par enklare objekt att börja med för att öva in de vanligaste momenten och därefter får du välja själv vad du vill arbeta med resten av kursen. Vad och hur mycket du klarar beror på handlag och tidigare erfarenhet. Men några mindre föremål som väggkrokar, visp, brödagg och liknande hinns med samt ett större projekt som en skål, ljusbärare eller skulptur.

Efter kursen har du kunskaper nog att avsluta eller påbörja nya projekt på egen hand och vet också vilka verktyg och typer av tråd du behöver ifall du vill köpa på dig en egen uppsättning. 

Kursledare

Birgit Lorenz har gått kurser för mäster Kristinn Peturson i många år och har även fördjupat sig i teknikerna på egen hand. Både med egen produktion och genom kurser o workshops.  På Birgits Facebooksida Stål & tråd kan du se mer av hennes arbeten.

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Oömma kläder. Material och verktyg finns på plats.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 10-11 oktober 2020
Tid: Lör & sön 10-17
Kursledare: Birgit Lorenz 
Avgift: 1 750 Kr
Plats: Ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-09-23 09:15