Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lerklining/lerputsning på timmer 13-15/3

en hink med lerbruk samt en slev och en spade

Lera har återigen blivit aktuellt, både i gamla och nya hus där man vill bygga med billiga och hållbara material. Det har varit mycket vanligt i gamla hus som murbruk i eldstäder och murverk, för att täta mot drag i golv och som i detta fall, i ytterväggen.

Som eko-byggmaterial används lera framförallt som puts men även som lergolv och till att bygga stommar av trä och lera. Lerputs kan användas både in- och utvändigt. Inomhus används den som underlag för målning eller tapet. Tekniken har traditionellt kallats lerklining och var vanlig i Västsverige före de släta skivmaterialens inträde. Lerputs har numera också blivit vanligt inom ekobygg-kretsar.   

På kursen kommer du att lära dig lägga på en grundning, en grovputs och en finputs. Du kommer också att lära dig de ingående komponenterna i de olika bruken samt hur de blandas. Tyngdpunkten ligger på praktik med teoretiska inslag.

Huset där kursen hålls är ett västsvenskt dubbelhus från 1800-talet. Det är en timmerstomme som på insidan tidigare varit lerklinad och man kan se den gamla sprätthuggningen på väggarna. Sprätthuggning är när man hugger i timmerväggen så att ytan blir lite flikig, det är ett sätt att göra timmerytan grövre så att putsen får fäste och inte ramlar ned. Det finns också andra metoder som spräckpanel som är diagonala ribbor som spikas upp med någon decimeters mellanrum. Även träpluggar har använts förr i tiden. Numera används även förzinkat kycklingnät och hönsnät. Läs mer om lerputsning här.

Den nya lerputsen kommer appliceras i tre lager direkt på timret på den gamla sprätthuggna ytan.   

Kursen börjar på fredag eftermiddag kl.13 med teori och avslutas med ett studiebesök på ett halmbalsbygge i närheten. Ett sådant hus byggs med halmbalar som sedan putsas både ut- och invändigt med lerputs. Lördagen ägnas åt grovputs och söndagen åt finputs.

Efter avslutad kurs kommer du ha kunskaper i hur man blandar de olika bruken och hur man applicerar det. 

Kursledare

Kursledare är Ulf Henningsson, civilingenjör och lerbyggare, som har flerårig erfarenhet av att arbeta med lera och anlitas också ofta som kursledare. Ulf är aktiv i Lerbyggeföreningen, se länk till lerbyggeföreningen nedan.

Äta

Observera att fika och lunch INTE ingår i kursavgiften. Ta med egen matsäck! 

Ta med

Oömma kläder – det är ett ganska smutsigt och kladdigt arbete. Grova skor. Kraftiga handskar, gärna vattentåliga t ex gummihandskar. Om du har kan du även ta med murverktyg till putsningen såsom murslev, skånska, putsbräda men det är framförallt händerna som används. Kamera och papper och penna kan vara bra att ha för att stärka minnet. Vi kommer vara både utomhus och inomhus så ta med varma kläder och vid behov regnkläder. Ta även med egen matsäck!

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid till kursplatsen.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 13 - 15 mars 2020
Tid:
  Fredag 13-17, lördag & söndag 10-17
Kursledare: Ulf Henningsson 
Avgift: 1 750 kr
Plats: Såggatan 2b, Alingsås

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig via Studieförbundet Vuxenskolan! 

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum

www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Läs mer om att gå kurser på Nääs

Läs mer om Lerbyggeföreningen

Hitta till kursen

Senast uppdaterad: 2020-01-16 13:43