Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tillverka kratta och räfsa 16-17/5

Krattor mot en vägg

Lär dig tillverka en funktionell och traditionell kratta eller räfsa i trä

Förr var handgjorda krattor och räfsor i trä ett självklart inslag på tomterna och gårdarna. Idag ses de kanske oftast som kuriosa på en vägg eller på en hembygdsgård. Men faktum är att de inte bara är vackra utan även väldigt funktionella och nog så effektiva.

Under denna praktiska kurs lär du dig om trämaterial, sammanfogningar och hur en kratta är konstruerad. Du lär dig också använda träverkygen under arbetets gång. I slutet av dag två bör du ha en fungerande kratta som du själv har gjort. 

Storleken på kratta får till viss del avgöras av tidigare trä- och hantverksvana. Är du helt ny för materialet och känner dig osäker går det bra att göra en liten handkratta.

Kursledare

Martin Ericsson är möbelsnickarmästare, konsthantverkare och slöjdlärare. Han är bl.a. utbildad på Stenebyskolan och HDK. Har även gått slöjdhandledarutbildning i Västra Götaland. Martin driver Äskekärrs Möbelsnickeri och undervisar i trähantverk på Tibro Hantverksakademi. Utöver det håller han kurser i olika former av trähantverk.

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Allt som behövs finns på plats och materialet ingår i avgiften. Men du får så klart ta med dina egna verktyg om du vill, likaså om du har nåt speciellt material du gärna vill använda.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion och ett besök i museet på andra våningen i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 16-17 maj 2020
Tid: Lör & sön 10-17
Kursledare: Martin Ericsson
Avgift: 2 150 Kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till anmälan för Tillverka kratta och räfsa

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-01-16 09:06