Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Knivsmide 10-11/10 2020

smedja

Smid, härda och slipa ditt eget knivblad

Konsten att smida kan uttryckas så här:
Smide är en utpräglad tekniksport som kräver mycket träning för att få in den rätta ”svingen”, alltså att rätt kunna utnyttja material och verktyg.
Smide ger ständiga aha-upplevelser som väcker nyfikenhet och utmanar fantasin.
Smide är fysisk workout och mental koncentration och kraftsamling.

På denna grundkurs i knivsmide får du först bekanta dig med verktygen och materialet och lära dig grunderna i smide. Hur du värmer stålet och bearbetar det med hammaren. Därefter får du lära dig de olika momenten som krävs när man smider ett knivblad. Att smida ut tången, forma bladet, grovslipa eggen, härda och anlöpa och slutligen skarpslipa eggen.

Eftersom detta är en grundkurs smider vi helstålsblad och kommer alltså inte att välla in eggstål då detta kräver lite mer tid och övning.

Vi gör ett färdigt knivblad men att skafta kniven och sy en slida eller annat eggskydd åt den är inget som hinns med på den här kursen. Eller lämpar sig att göra i en smedja.

Den här kursen går även 17-18 oktober och du hittar den här
Jan-Erik har även mer allmänna grundkurser i smide där du får göra lite olika saker i järn som krokar, haspar och handtag mm. Dessa går i början på året 22-23 februari och 21-22 mars.

Kursledare

Jan-Erik Svensson är tandläkare och smed, en klassisk yrkeskombination längre tillbaka i tiden. Han har deltagit i olika projekt hos Västarvet, i konstprojekt och i utställningar. Jan-Erik ser det som ett privilegium att vara en förmedlande länk i en 3000-årig tradition - smidestekniken som finns spridd runtom i världen. Läs mer på Jan-Eriks hemsida.

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Oömma kläder och skor. Om du har kan du gärna ta med egna hörselskydd, skyddsglasögon och arbetshandskar men det finns att låna också.

Att tänka på

Smedjan ligger Volrath bergs väg 9, bredvid bion och är märkt med en handsmidd skylt. Det finns också en restaurang och konferensanläggning nedanför som heter Smedjan. Så kolla extra noga att du kommit till rätt ställe. 

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion och ett besök i museet på andra våningen i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 10-11 oktober
Tid: Lör & sön 10-17
Kursledare: Jan-Erik Svensson
Avgift: 1 990 Kr
Plats: Smedjan, Tollered

Anmälan

Länk till anmälan kommer inom kort

Hitta till smedjan i tollered

Senast uppdaterad: 2020-03-09 09:14