Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Historiska pigment & färgsättningar - fortsättning 2/10

olika pigment

Kurs i restaureringsmåleri där praktik och teori varvas under ledning av Kerstin Lyckman

Kursens tyngdpunkt ligger i restaureringsmåleriet, men kursen är också användbar för formgivare, slöjdare och konstnärer. För att delta i fortsättningskurs krävs deltagande i någon av de två grundkurserna på Nääs eller motsvarande kunskaper.

Kursen utgörs av workshops som varvas med föredrag. Vi lär oss mer om traditionella pigment, deras historik och kemiska egenskaper och hur de passar att användas inomhus och utomhus. Vi lär oss även hur de olika pigmenten fungerar i olika färgtyper.

Under kursen berörs historiska färgsättningar och hur de hör samman med upptäckter genom historien. Vi testar olika pigment och pigmentblandningar utifrån historiska färgsättningar och avslöjar moderna snubbeltrådar bland återskapade kulörtoner i restaureringsmåleriet.

Kursledare

Kursledare är Kerstin Lyckman, arkitekturhistoriker, färgforskare och konservator. Kerstin driver företagen Färgarkeologen och Mandelgrens färgerKerstin har doktorerat med avhandlingen Historiska oljefärger i arkitektur och restaurering, som är en grundlig framställning om sammansättningen av det svenska byggnadsmåleriets linoljefärger från 1700-talet och framåt. Boken kan beställas på Färgarkeologens hemsida www.fargarkeologen.se

Verksamheten i Kerstins företag bygger på en blandning av olika kompetensområden: restaureringsmåleri, konserveringsmetodik, forskning och utveckling av traditionella färgmaterial med ingående studier av traditionella komponenters kemiska uppbyggnad. Färgarkeologen arbetar med färgundersökningar, gör skadeutredningar samt ger kurser om färgens material och hantverk inom restaureringsmåleriet. Företaget driver även forskningsbaserade projekt med fokus på historiska färgmaterial och hantverksmetoder.

Kerstin har också tagit fram en rad linoljebaserade produkter under varunamnet Mandelgren som bygger på äldre recept.                          

Under våra kurser delar Kerstin med sig av sina kunskaper, inte bara om linolja utan även om pigment och målningsteknik. 

Fika och lunch

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Ta med en tröja om det är kallt ute.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 2 oktober 2020
Tid
: fre 10-17
Kursledare: Kerstin Lyckman
Avgift: 1 400 Kr
Plats: Kerstin Lyckmans ateljé, Gevertska gården i Vara

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen Historiska pigment & färgsättningar - fortsättning 2/10 i Vara

Hitta till Gevertska gården

Senast uppdaterad: 2020-01-16 13:50