Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hedaredskorg från grunden 23-25/10 & 20-22/11

En nästan färdig korg

Här får du lära dig alla moment i tillverkningen av den traditionella Hedaredskorgen.

Vi börjar från grunden - i skogen - och lär oss om vilka sorts furor vi använder och var de växer och hur vi gör med stockarna för att få isär dom, precis som man gjorde förr i tiden. Detta är viktiga kunskaper som var på väg att falla i glömska för bara några år sedan.  Du får färdigheter för att själv söka material och fortsätta göra egna korgar efter tycke och smak. Med dina nya kunskaper blir du en kulturbärare! Under kursen går vi igenom korghistoria, korgtyper, korgmaterial samt de olika redskap som du behöver tillverka för fortsatt arbete hemma. 

Vid kursslut kan du bära med dig dina nyfunna kunskaper i en egenhändigt gjord korg. 

Kursledare

Kursledare är korgmakaren Curt Bengtsson som har slöjdat i flera decenier, lokalt, regionalt och nationellt. De senaste tjugo åren har han ägnat åt Hedaredskorgen som är lokalt förankrad i Sjuhäradsbygden. Han är nu den enda som aktivt för traditionen vidare.

Fika och lunch

Fika och enklare lunch för lördag och söndag ingår i kursavgiften. Medtag egen fika till fredagskvällen. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Egen kniv, typ morakniv. 

Att tänka på

Notera att den här kursen är mer omfattande än vanligt, uppdelad på två helger fredag till söndag. Vill du hellre gå en kortare kurs och bara fläta en korg, utan de fördjupande kunskaperna om materialet kan du gå helgkursen Fläta hedaredskorg i mars.

Kostnad för material tillkommer, ca 500 kronor. 

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 23-25 oktober & 20-22 november 2020
Tid: Fre 16-19, Lör & sön 10-17
Kursledare: Curt Bengtsson
Avgift: 3 300 Kr
Plats: Slöjdseminariet på Nääs
(Första träffen i Vinkelsalen, andra träffen i Långa salen)

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen Hedaredskorg från grunden

Senast uppdaterad: 2020-02-04 13:08