Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

INSTÄLLD: Handsömnad förr och nu 18-19/4

en korg med slöjdgrejer i

Tar det verkligen jättelång tid att sy ett plagg för hand? Här är kursen där vi undersöker just det.

Varför är sömmarna i äldre plagg de som bevaras längst när de slits, samtidigt som just sömmarna är de som oftast går sönder först i moderna plagg? Tar det verkligen jättelång tid att sy ett plagg för hand och hur stort känslomässigt värde får något man sytt för hand jämfört med något man köpt i handeln? Vi tittar på folkliga dräktplagg och undersöker hur vi kan använda traditionell kunskap för både historisk och modern sömnad. 

Under kursen går vi igenom olika folkliga sömmar, starka för att hålla för lång tid framöver, men även sömmar för att hjälpa dina moderna favoritplagg att leva lite längre. Du får med dig kunskap om material, sömnadssätt och stygn på provlappar men även hjälp att påbörja hela plagg.

Kursledare

Kursledare är Lina Odell, utbildad inom textila hantverk och sömnad i Danmark samt på Sätergläntan i Dalarna. Arbetar som lärare på Blekinge folkhögskolas textillinje och drev under några år eget företag som sömmerska med inriktning återbruk, historiska kläder samt textil slöjd. Hon brinner för folklig dräkt och driver ett projekt kallat Blekingelivet som arbetar runt att sprida kunskap och nyfikenhet om Blekinges dräktskick.

Fika och lunch

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål vid anmälan.

Tag med 

Anteckningsmaterial, tygsax, knapp- och synålar, lintråd, vax, sytråd.

Material till större projekt för den som vill ha hjälp att starta upp.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 18-19 april 2020
Tid: Lör & sön 10-17
Kursledare: Lina Odell
Avgift: 1 700 Kr
Plats: Ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till anmälan för Handsömnad förr och nu

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2020-03-26 15:23