Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vård och beskärning av träd 14/9

Beskäring av fruktträd

Under denna kurs får du lära dig teori och praktik för beskärning av olika trädslag, vid vilken årstid beskärning är lämpligast samt de vanligaste handgreppen för beskärning och skötsel av fruktträd, vårdträd och andra stora träd.

Trädgården i en gammal eller ny byggnadsmiljö är lika viktig som huset, ett faktum som ibland glöms bort. Träden tas för givna utan större funderingar över hur deras höjd, ålder, utseende och trädslag påverkar upplevelsen av platsen och husens karaktär. Träd har nämligen både ett stort natur- och kulturhistoriskt värde.

Dagen börjar med teori om beskärning av både fruktträd och vårdträd. Vi fördjupar oss i trädens behov av skötsel, vanliga skador på träd och vad man kan göra åt dem. Det finns många åtgärder som kan göra att ett träd kan bevaras, t.ex. kronstabilisering, krongallring och beskärning av vissa delar av kronan. Strax före lunch går vi ut och tittar på exempel på vårdträd och andra träd på Nääsområdet och lämpliga åtgärder för dem.

Efter lunch, vilken vi äter på Nääs, samåker vi med bil till en trädgård i närheten. Vi delar upp oss i grupper och tillämpar våra teoretiska kunskaper genom att praktiskt beskära olika typer av fruktträd. Eftermiddagskaffet intas utomhus i trädgården.

Målsättningen är att du efter kursen själv skall kunna ta hand om dina mindre träd och kunna bedöma vårdbehovet på de större.

Kursledare

Anders Green är professionell arborist med egen verksamhet som specialiserat sig på trädservice i allmänhet och på trädvård i synnerhet. 

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med

Arbetskläder/oömma kläder, eventuellt handskar och oömma skor. Tänk även på regnkläder vid behov. Trädbeskärningsverktyg om du har. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på inför kursstart

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.

Parkeringskort hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Parkering sker vid Källnääs, ca 200 meter från Slöjdseminariet.

Illustrationen högst upp på sidan är hämtad ur Trädgårdsmästaren Handbok i praktisk trädgårdsskötsel från 1916. Boken återfinns i biblioteket på Slöjd & Byggnadsvård.

När, var & hur

Datum: 14 September
Tid:
 Lördag 10-17
Kursledare: Anders Green, arborist
Avgift: 990 Kr
Plats: Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor:

Klicka här för att anmäla dig till kursen Vård och beskärning av träd

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Hitta till Slöjdseminariet!

Senast uppdaterad: 2019-03-25 11:36