Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skärsvarvning 13-15/9

skärsvarvning

Lär dig profilsvarvning och konsten att skärsvarva träskålar, fat och burkar.

Lär dig den historiska tekniken med skärande träsvarvning. Kursen vänder sig till nybörjare och till dig som vill fräscha upp gamla kunskaper. Vi börjar med enkla former som sedan kan utvecklas, tex äggformer. Du kan också svarva en leksakssnurra, en snickarklubba eller en skål mm.

Du får tillgång till en egen komplett utrustad svarv under hela kursen, där den praktiska tillämpningen står i centrum. Du får all nödvändig information om lämplig utrustning, verktyg, material och god säkerhet. Du lär dig förstå vikten av rätt slipade verktyg och får en introduktion i hur man slipar och bryner till rätt skärpa. Om du har får du gärna ta med egna verktyg att slipa upp.

Skärsvarvningen kan uppvisa ett antal fördelar jämfört med skrapmetoden. Föremålen får en fin, slät yta utan att behöva bearbetas med slipduk, både större och tunnare skålar kan tillverkas, skarpare och mer distinkta profiler kan svarvas och på köpet får du en bättre arbetsmiljö.

Kursledare

Åke Landström är slöjdare, utbildad slöjdlärare och arbetar på heltid med svarvning sedan många år. Inte minst som flitigt anlitad gästlärare och kursledare runtom i Sverige och Finland. Han har också deltagit i ett flertal utställningar, bl.a på Liljevalchs. Läs mer på www.trasvarvning.se

Äta

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål i god tid till Studieförbundet Vuxenskolan.

Att tänka på inför kursstart

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.

Parkeringskort hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Parkering sker vid Källnääs, ca 200 meter från Slöjdseminariet.

När, var & hur

Datum: 13-15 september
Tid: Fre: 14-19. Lör-sön: 9-17 
Kursledare: Åke Landström, yrkessvarvare
Avgift: 2 950 kr, materialkostnad tillkommer
Plats: Slöjdseminariet, Långa Salen, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att amnäla dig till kursen Skärsvarvning 13-15/9

Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Hemslöjdskonsulenterna i Västarvet
Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

Hitta till Slöjdseminariet!

Senast uppdaterad: 2019-03-25 11:36