Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Luffarslöjd 12-13/10

Två händer virar ståltråd

Lär dig slöjda med ståltråd och skapa egna praktiska eller konstfulla föremål

Luffarslöjd, som även kallas trådslöjd eller trådtjack, var det hantverk som huvudsakligen luffarna ägnade sig åt förr i tiden. Ett hantverk som fungerar när du reser till fots kräver verktyg som går att bära med sig. Kniv och yxa, eller tänger till exempel. Eftersom ståltråd var ett billigt material som kunde formas till användbara bruksföremål vilka gick att sälja i gårdarna blev trådslöjden ett vanligt hanverk bland luffarna och kom sedemera att kallas för luffarslöjd.

Kursen inleds med en introduktion till hantverket, materialet och teknikerna. Sedan får ni ett par enklare objekt att börja med för att öva in de vanligaste momenten och därefter får du välja själv vad du vill arbeta med resten av kursen. Vad och hur mycket du klarar beror på handlag och tidigare erfarenhet. Men några mindre föremål som väggkrokar, visp, brödagg och liknande hinns med samt ett större projekt som en skål, ljusbärare eller skulptur.

Efter kursen har du kunskaper nog att avsluta eller påbörja nya projekt på egen hand och vet också vilka verktyg och typer av tråd du behöver ifall du vill köpa på dig en egen uppsättning. 

Kursledare

Birgit Lorenz har gått kurser för mäster Kristinn Peturson i många år och har även fördjupat sig i teknikerna på egen hand. Både med egen produktion och genom kurser o workshops. Förra året höll hon bland annat en workshop på hantverksfestivalen REKO och halvdagskurser för barn under läslovet. På Birgits Facebooksida Stål & tråd kan du se mer av hennes arbeten.

Äta och fika

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål i god tid till Studieförbundet Vuxenskolan.

Ta med

Du behöver inte ta med något, allt material ingår i avgiften och alla verktyg finns att låna. Skulle du ha någon tråd eller verktyg du ändå vill använda eller kanske fråga om så får du såklart ta med det. Eftersom händerna blir lite svarta av tråden kan det vara en idé att undvika vita kläder. 

Att tänka på inför kursstart

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.

Parkeringskort hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Parkering sker vid Källnääs, ca 200 meter från Slöjdseminariet.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 12-13 oktober
Tid:
  Lördag & söndag 10-17
Kursledare: Birgit Lorenz
Avgift: 1 750 kr
Plats: Ritsalen, Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Anmäl dig till kursen Luffarslöjd här

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum

www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Hitta till Slöjdseminariet!

Senast uppdaterad: 2019-03-25 11:59