Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Renovera murstocken med kalkbruk 29/6

Fiskarstugan

Traditionell murning och putsning med kalkbruk är en riktigt gammal teknik som visat sig hålla bättre än många av dagens moderna putsytor. Den som har en putsad fasad eller en murad konstruktion kan ha god nytta av att själv kunna utföra mindre lagningar.

På denna kortkurs har ges tillfälle att praktiskt prova att blanda bruk, att förvattna ytan, att göra putslagningar med kalkbruk samt att blanda och avfärga putsen med kalkmjölk. Visst förarbete kommer vara gjort så att flera olika moment hinns med under själva kursdagen. Vi kommer putsa på spiskomplexet i Fiskarstugans kök som förvaltas av Käringöns hembygdsförening.   

Efter kursen har du en övergripande kunskap om kalkbruk och kalkmjölk till avfärgning och kan göra mindre lagningar hemma. 

Läs mer om hembygdsföreningen på Käringön här!

Kursledare

Kursledare är Stig Ljungberg. Han har gedigen kunskap om bruk efter ett helt arbetsliv som murare och har även lång erfarenhet av våra västsvenska traditioner inom murområdet. Stig åtar sig gärna arbeten i äldre hus såsom murstockar i gamla kök, bakugnar och skorstenar.

Äta

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost senast en vecka i förväg. 

Tag med

Att mura och putsa är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/ oömma kläder och arbetsskor. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten. Verktyg finns att låna. En extra smörgås kan vara gott för den hungrige.

Att tänka på inför kursstart

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.

när, var och hur!

Datum: 29 juni
Tid: lördag 10-16.30. Färja avgår från Tuvesvik på Orust kl. 9.15 och från Käringön kl. 17.00. Se www.vasttrafik.se för mer info.
Kursledare: Stig Ljungberg, murare, tel 0705- 92 90 55
Avgift: 1 650 kr
Plats: Fiskarstugan, hus 78 på Käringön. Beläget brevid huset med adress Landsvägen 530.

Anmälan och frågor:

Klicka här för att anmäla dig till kursen.

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum[a]sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard[a]vgregion.se

Hitta till Fiskarstugan!

Senast uppdaterad: 2019-06-17 11:27