Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bygg en kajak - Inställd

Man i havskajak ute i vattnet
Fotograf: Marie Larsson/www.mariesfotoshop.se

OBS inställd! Förhoppningsvis återkommer kursen 2020! Tillverka din egen tygklädda havskajak med paddel under två sommarveckor.

I tusentals år har de arktiska folken överlevt i några av världens mest ogästvänliga områden. Detta mycket tack vare kajaken som, anpassat efter lokala förhållanden, försåg dem med mat ur havet. Den arktiska kajaken är en sinnrik och väldig lätt konstruktion av träribbor som pluggas och surras ihop för att sedan kläs med duk. Väl färdig bildar den med sin paddlare en helt vattentät enhet som kan trotsa de flesta väderförhållanden till havs.

Varje deltagare tillverkar en kajak var under kursen och du kan du välja mellan den grönländska kajaken och den aleutiska baidarkan. Observera att baidarkan kräver en viss hantverksskicklighet då skelettet är mer avancerat och tidskrävande än grönländarens. För mer information kring dessa kontakta Andi via andi@naturligt-ute.se.

Under den första veckan kommer vi bygga träskelettet vilket vi sedan behandlar med roslagsmahogny. Under andra veckan kommer skelettet kläs och målas, en paddel och kapell tillverkas. Materialen vi jobbar med är gran/furu med spant av rödek och tyget är av bomull. Materialet köper ni på plats i form av materialkit som kursledaren har förberett. Med lite tur avslutar vi kursen med en första provpaddling i sjön nedanför.

Kursen hålls måndag till fredag under två veckor, det vill säga tio dagar. Men den lediga helgen däremellan finns som en möjlig buffert ifall du skulle komma efter i byggandet.

Kursledaren

Andi Röder är född i Tyskland och kom till Sverige 1994 för att utbilda sig i friluftsliv på Sjöviks folkhögskola i södra dalarna. Efter utbildningen valde han att stanna kvar för att satsa helhjärtat på friluftslivet. Sen dess har Andi lett turer med både kanot, kajak och på skidor samt hållit kurser i paddling och är godkänt kajakinstruktör i olika system. Vidare har han hållit i byggkurser av främst kajak, men även kanot, skidor, tipi mm. På senare år har han börjat arbeta mer som lärare med friluftsintresset som en bisyssla. Läs med om Andi på hans hemsida naturligt-ute.se 

Ta med

Oömma kläder att snickra och måla i. Till sista dagen även kläder du vill paddla i smat ombyte och handduk. Allt material är förberett och ni köper ett färdigt kit på plats. 

Äta

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål i god tid till Studieförbundet Vuxenskolan (SV).

Att tänka på inför kursstart

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.

Parkeringskort hämtas i kurslokalen i Slöjdseminariet. Parkering sker vid Källnääs, ca 200 meter från Slöjdseminariet.

När, Var och hur?

Datum: 24 juni - 5 juli 
Tid: Måndag-fredag 10-17
Kursledare: Andi Röder
Avgift:  6 500 kr + Material 4 000 kr
Plats: Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen Bygg en kajak!

Kursen är planerad för fem deltagare. Är den fullbokad kan du anmäla intresse av reservplats till Vuxenskolan. Får vi tre reserver kan vi ta in en assisterande handledare och ha åtta deltagare.

Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Hemslöjdskonsulenterna i Västarvet
Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

Hitta till Slöjdseminariet!

Senast uppdaterad: 2019-06-18 12:19