Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Smide 2-3/3

Närbild av någon som med en hammare böjer en glödande spets på en järnstång

Smide för nybörjare. Vi tillverkar enkla och klassiska föremål som krokar, haspar och andra användbara mindre föremål med hjälp av hammare och städ.

Under kursen får du bekanta dig med material och verktyg. Du lär dig det grundläggande inom smide och några enkla smidestekniker. Du värmer järnet i ässjan och smider med hammaren ut det på städet. Vi tillverkar enkla och klassiska föremål som krokar, haspar och andra användbara mindre föremål.

Kursledaren själv uttrycker konsten att smida så här: Smide är en utpräglad tekniksport som kräver mycket träning för att få in den rätta ”svingen”, alltså att rätt kunna nyttja material och verktyg. Smide ger ständiga aha-upplevelser som väcker nyfikenhet och utmanar fantasin. Smide är fysisk workout och mental koncentration och kraftsamling.

Kursledare

Jan-Erik Svensson som brukar ha den här kursen har skadat handen och får hålla sig från verktygen ett tag. Därför hoppar smeden Josef Marmkvist in i hans ställe. Josef är yngre men har en gedigen smidesutbildning i ryggen och har jobbar med Jan-Erik i skolprojekt tidigare. I vanliga fall huserar Josef i sin smedja i Alafors, men kursen sker i Jan-Eriks smedja i Tollered precis som planerat. 

Fika och lunch

Välkomstfika med kaffe/te i smedjan samt dagens lunch på Nääs fabrikers café ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg till Vuxenskolan, se kontaktuppgifter längre ner.

Tag med 

Nödvändig utrustning och verktyg finns på plats. Varmsmide innebär sot och öppen eld så ta oömma kläder och rejäla skor. Skyddsutrustning finns att låna men om du har så ta gärna med egna hörselkåpor, skyddglasögon och arbetshandskar. Välj helst kläder i naturmaterial då syntet smälter både snabbt och lätt vid kontakt med värme. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att gå genom på kort tid så kom i tid och kolla gärna upp adressen på en karta innan så att du vet vart du ska. 

NÄR, VAR, HUR

Datum: 2-3 mars 2024
Tid: Lör & sön 10-17
Kursledare: Josef Marmkvist
Avgift: 2 490 Kr
Plats: "Smea", Volraths Bergs väg 9, Tollered

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen 

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-02-27 16:09