Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjda med björkrötter 15/7-14/10

Närbild av skål flätad av tunna rötter

Lär om rotslöjdens historia, dra och rensa rötter. Lär dig dela och skarva en rot samt grunderna i olika tekniker. Slöjdens hus i Skövde.

Den här kursen är mer upplagd som en studiecirkel med flera kortare träffar under hösten. Under kursen kommer vi att lära oss grunderna i att slöjda med björkrötter, både att dra, rensa, klyva och fläta/binda.

Fakta om rötter
Rötterna kan tas under hela sommaren och hösten. De samlas in på myrar eller ur murkna vindfällda trädstammar, där de kan växa och bli raka och långa. Rötterna skrapas rena från bark och förvaras torkade tills de ska användas. Inför användning lägger man rötterna i vattenbad, då blir de lätta att klyva, smidiga och sega att jobba med. Samerna har använt granrötter som man tvinnat långa starka rep av. Dessa rep användes i notfiske och som telnar på fisknät. De var lätta och starka, flöt på vattnet och ruttnade inte.

Kursinnehåll
● Genomgång av rotslöjden historia
● Dra och rensa rötter
● Lära att dela och skarva en rot
● Du kommer sedan att kunna börja på ett fat med ostknutar.
● Genomgång av diverse andra tekniker
Bra att veta är att rotbindning är en långsam teknik

DAG 1, 15 juli
Gemensam rotdragning samt genomgång hur man rensar och förvarar sina rötter. Vi samlas vid Slöjdens Hus, Petter Helens gata 3 i Skövde för samåkning.
MEDTAG: liten potatishacka, en oöm kniv, oömma kläder, smidiga handskar och en större svart plastsäck samt matsäck och kaffe.

DAG 2, 16 augusti
Klockan 19-22 i Slöjdens Hus Skövde. Där bestämmer vi gemensamt datum och tider för resterande åtta tillfällen mellan vecka 33 och vecka 41. 

Kursledare

Birgitta Björling-Ottosson har sysslat med Rotslöjd sedan 1981 och är en av få svenskar som idag lär ut detta hantverk. Hennes lärare var Sven-Olof Öst samt Ellen Kitok på Sätergläntan.

Fika och lunch

Ta med egen matsäck/fika - vad beror på vilka tider ni väljer att träffas. Kaffebryggare, kylskåp och micro finns i Slöjdens hus. Samt butiker och restauranger i närheten.

Att tänka på

Inför kursen behövs inga förkunskaper. Kursen sker i samarbete mellan Hemslöjden Skaraborg och Studieförbundet Vuxenskolan.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 15 juli - v41 2023
Tid: Lördag 9-15 (Därefter andra tider som ni bestämmer gemensamt i gruppen)
Kursledare: Birgitta Björling-Ottosson
Avgift: 2450 Kr
Plats: Slöjdens hus, Skövde

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till Studieförbundet vuxenskolans anmälningssida

För mer information om kursinnehåll eller medlemskap kontakta:
Halmens hus, Tel: 0531-528023, Epost: info@halmenshus,com

Studieförbundet Vuxenskolan Väst

Halmens hus
Tel: 0531-528023

Mail: info@halmenshus.com

Senast uppdaterad: 2023-06-01 11:19