Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lera för nyfikna 26/5

Att använda lera som byggmaterial har en lång tradition i Sverige. Under denna kurs får du bekanta dig med materialet, lära dig blanda bruk och testa olika tekniker.

Lera som byggmaterial har återigen blivit aktuellt, både i gamla och nya hus där man vill bygga med billiga, sunda och hållbara material. Lera är ett material som allt mer används när man vill bygga miljövänligt. Det har sedan tidigare varit ett väldigt vanligt material i gamla hus. Där användes det som murbruk i eldstäder och murverk, för att täta mot drag i golvbjälklag samt att täta mot drag i väggarna i timmerstommen. Samtidigt fick man en slät yta på insidan av timmerväggen, vilken kunde tapetseras med lumppapp eller tapet och målas. Längre tillbaka i tiden har även lergolv förekommit.

Som eko-byggmaterial används lera framför allt som puts men även som lergolv och till att bygga stommar av trä och lera. Bygger man ett halmbalshus putsas även utsidan med lerputs. Det är en både billig och miljövänlig metod där lokala material kan användas. Vid särskilt väderutsatta förhållanden kan man blanda kalk i putsen eller lägga på en ren kalkputs alternativt klä in fasaden med träpanel.

Under kursen kommer du att få prova på olika lertekniker såsom en blandning av trä och lera, flätverk och lera samt så kallad lättlera där fibrer och lera blandas. Du kommer också att lära dig de ingående komponenterna i de olika bruken samt hur de blandas. Tyngdpunkten ligger på praktik med teoretiska inslag.   

Kursledare

Kursledare är Ulf Henningsson, civilingenjör och lerbyggare, som har flerårig erfarenhet av att arbeta med lera och anlitas också ofta som kursledare. 

Mat och fika

Enklare lunch och fika med kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. Vi kommer att äta ute vid kursplatsen. 

Ta med

Oömma kläder – det är ett ganska smutsigt och kladdigt arbete. Grova skor. Kraftiga handskar, gärna vattentåliga t ex gummihandskar. Om du har kan du även ta med murverktyg till putsningen såsom murslev, skånska, putsbräda men det är framförallt händerna som används. Kamera och papper och penna kan vara bra att ha för att stärka minnet. Vi kommer vara utomhus så ta med varma kläder och vid behov regnkläder. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Kommer du med bil? Då gäller följande: Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.

Eventuell parkering betalas av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459). 

Ta med en tröja om det är kallt ute.

När, var och hur?

Datum: Fredagen den 26 maj 2023
Tid: kl. 10-17
Kursledare: Ulf Henningsson, civilingenjör och lerbyggare
Avgift: x kr
Plats: Slöjdstationen invid byggnaden Källnääs där Slöjd & Byggnadsvård finns på slöjdseminarieområdet på Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen (kommer snart)

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum

www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Läs mer om att gå kurser på Nääs

Hitta till Slöjdstationen

 

Senast uppdaterad: 2023-03-07 11:24