Program Reko på Nääs söndag 27 maj

reko söndag

SE och hör

 

Föredrag på Salomonscenen

John Helmfridsson håller föredraget Ekobyggande - principer och utveckling inom hållbart byggande på Salomonscenen söndagen 27 maj kl 12-13.

Läs mer här!

Favorit i repris! Odlarbyrån höll på 2017 års Reko ett bejublat föredrag: Bygg din egen jord - ett liv utan jordsäckar. Nu har ni tillfälle att höra dem igen på söndag 27/5 klockan 13.00.

I år säljer de även sina växter på Reko!

Kerstin Lyckman, målerikonservator och grundare av Färgarkeologen och Mandelgrens färg föreläser om linoljefärg.

Läs mer om Färgarkeologen här!

Eco Fashion - Malin Sommarnö håller i föredraget Hållbar textilkonsumtion och Ann Öhman håller i modevisning. Salomonscenen 15-16, söndag 27 maj.

Eco Fashion är en ideell förening som grundades i Göteborg i november 2010 med syfte att främja ett ekologiskt hållbart samhälle som betonar människors lika värde utifrån ledorden: Reduce, Reuse, Recycle.

Läs mer om Eco Fashion här!

SE på REKO - slöjdscen

Se på Reko är en scen där en erfaren slöjdare eller hantverkare ostört kan visa hur hen arbetar för att förädla en bit material till ett utsökt föremål. En chans att få uppleva inspiratörer och stjärnor bortom den takt och ordning som krävs under kurs, när i stället händerna tillåts vara så virtuosa som i den egna verkstaden.

Demonstrationer

Boksläpp Täljboken - Träffa redaktör Ulrika Rapp och redaktör & formgivare Cecilia Ljungström från Hemslöjdens förlag. De visar sin rykande färska bok, författad av Felix Wink och Ragnar Kierkegaard Suttner.

Boken är en roadtrip med besök hos personer som arbetar med kniv och yxa, från en legend sprängfylld av knep till den unga illustratören som täljer figurer hemma vid köksbordet. Med tolv projekt att prova själv och allehanda matnyttigheter runt bl.a verktyg och efterbehandlingar.

Läs mer om Täljboken här!

Läs mer om Hemslöjdens förlag här!

Ellinor Romorris visar sin instrumentmakareverksamhet. Slöjdseminariet

Eleverna på högskolan för design och konsthantverk, HDK, öppnar upp en av Nääs vedeldade keramikugnar vid Slöjdseminariet. Se när de plockar ut keramiken!

Hdks studenter och alumner kommer att bränna den stora anagama ugnen (vedeldad keramikugn) under veckan innan Reko-helgen. Bränningen kommer pågå från den 21/5 - 23/5, men ugnen kommer att öppnas den 27/5.

Den nyskapade REKO-ringen i Floda informerar om sin verksamhet.

REKO-ringar är ett begrepp som snabbt sprider sig runt om i Sverige. Namnet står för ”rejäl konsumtion” och är en avtalsmodell för handel mellan konsumenter och småskaliga svenska producenter. 

Läs mer om reko-ringar här!

Slöjdaren Daniel ”Storslöjd” Lundberg finns på plats hela helgen för att visa svegsvarvning.

Svegsvarven är en urgammal konstruktion och princip. Den drivs av muskelkraft och ett ungt träds fjädrande egenskaper. En trampa trycks ned, ett skålämne roterar och material skärs bort med ett tunt krokformat verktyg. Foten lättar från trampan och trädet sköter tillbakasnurren. Tramp för tramp grävs ett föremål fram ur träet.

I Sjuhäradsbygden svarvades åtskilliga tusen dosor och skålar på svegsvarv före industrialismens dagar.

Storslöjds sida på Facebook!

Under hela helgen bakar och säljer Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening sina stenugnsbakade brödkakor i Bakstugan på Nääs. 

Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening är även kursledare i vår kurs Bakning i vedeldad stenugn.

Läs mer om kursen här!

Utställningar

Nääs slott ordnar en specialvisning av utställningen Familjen Berg på Nääs söndagen 27 maj klockan 16.

Läs mer om Familjen Berg på Nääs här!

Nääs slott är öppet som vanligt. Guidade visningar hålls 12, 13.30 och 15.00.

  • Visningarna är ca 45 min långa.
  • Entré 110 kr, barn 7-16 år 40 kr och barn 0-6 år gratis i vuxens sällskap.
  • Biljetter köps i receptionen/turistbyrån och kan även förbokas på E-postadress eller 0302-318 39.

Läs mer om Nääs slott här!

Galleriet visar Fine Little day/Skånes hemslöjd 
I projektrummet visar HDK keramikkonst

Läs mer här!

Slöjd & Byggnadsvårds sommarutställning KlimatKlok Byggnadsvård strävar efter att stävja klimatångesten och ge goda råd och tips om hur du minskar ditt ekologiska avtryck. Under helgen visar vi utställningen. 

Guiderna på Nääs Slott visar seminarieområdet och avslutar med att visa museet i Slöjdlärarseminariet. 

Visningarna startar vid Bakstugan vid Vänhem varje hel timme mellan 12-16.

Läs mer om Slöjdlärarseminariet på Prisma här!

Seminariemuseet hålls öppet under hela Reko-helgen. Ta chansen att besöka museet och ta del av bevarat material från Nääs Slöjdlärarseminarie. 

Öppet 11-17, fri entré

Gör

 

Workshops och prova på

I Allas Ateljé skapar vi tillsammans, sida vid sida, var och en på sitt sätt. 

Vi använder ofta enkelt återvunnet material. Verkstan har låg tröskel men ger också utrymme till fördjupning för den som vill. Upplägget uppmuntrar fantasi och ger utrymme för fritt skapandet med olika tekniker, uttryck och blandat material. Med delaktighet, processfokus och konstnärer som inspiratörer och ledare lyfts konstens kraft, lust, lek, frihet, form och allvar. Deltagarna får pröva sig fram och uppleva tex. färg och material med olika sinnen på ett enkelt och lustfyllt sätt. Allas Ateljé är för och med alla, oavsett ålder, etnicitet, funktionsvariation och kön. 

Arr: Allas ateljé, Kultur och biblioteksenheten i Lerums kommun, Slöjd och byggnadsvård

Under REKO kan du hänga med Bliniks och hjälpa till att sortera skräp i Renovas Sorteringstrappa. Allt detta i en både lärande och lekfull miljö ute på Nääs tillsammans med elever från Lerums gymnasiums handelsprogram.    

Arr. Barnfestivalen, Lerums gymnasium

Läs mer om sopsortering och Renovas Sorteringstrappa här!

Visste du att Lerums kommun rymmer dryga 200 sjöar, djupa skogar och många spännande cykelrundor? Med andra ord - en mängd närodlade upplevelser precis runt knuten. Ta chansen att tillverka & pimpa ditt eget snygga sittunderlag för vårens alla utflykter - och dessutom tävla om en utflyktsmatsäck från Kaffedoppet (Växtrum) / Nääs Konsthantverk & Kafé (Reko).

Arr. Näringslivsenheten, Barnfestivalen, fritidsenheten 

#ballastebygden

Se mer från #ballastebygden på Instagram här!

#barnfestivalen

Läs mer om Barnfestivalen på Lerums hemsida här!

 

Birgit Lorenz leder en prova på-workshop i trådslöjd 11-11.45 lördag och söndag under Reko!

Därefter hittar ni Birgit Lorenz på Slöjdseminariet där det är DROP-IN trådslöjd.

Lörd + Sönd 12-16

Beeeeeewax! Ett egengjort bivaxtyg till utflykten eller osten i kylen!

Skippa plasten och gör ditt egna bivaxemballage! Tillsammans med konstnären Kerstin Helenesdotter får du göra ditt egna bivaxtyg. Vi stämplar mönster med grönsaker och textilfärg för att sedan vaxa det med bivax.

Arr: Glupsk på Dalsland

Läs mer om Glupsk här!

Kom och slöjda platta, runda och fyrkantiga band och snoddar med rötter i urgamla andinska kulturer. Erika Ticona, antropolog och textilkonsthantverkare som arbetar med att studera och synliggöra andinsk textiltradition,  visar fingervävning och knytnävsflätning. Hon ger er också en inblick i historiken samt de traditionella materialen; alpacka- och lamaull.

För denna kurs krävs inga förkunskaper.

Obs endast söndag 12-17.

Workshopen arrangeras i samarbete med Ta i hand, en förening som vill lyfta slöjd och slöjdare från hela världen och visa på den bredd och gemenskap som ryms i slöjden och skapandet.

Läs mer om Ta i hand här!

Kom och prova pappersvikandets ädla konst! Origami tros ha uppkommit i Kina under första eller andra århundradet, och har senare förfinats i Japan där det till och med är ett skolämne i grundskolan. Att vika papper till figurer tränar koordinationsförmågan, eftersom ögat, hjärnan och fingrarna måste samspela.

Under workshopen provar vi att vika figurer som Pokemon, fiskar, diamanter, blommor och annat.

Workshopen arrangeras i samarbete med Ta i hand, en förening som vill lyfta slöjd och slöjdare från hela världen och visa på den bredd och gemenskap som ryms i slöjden och skapandet.

Läs mer om Ta i hand här!

Täljcafé med Västarvets hemslöjdskonsulenter. Kom och tälj!

Om det blir något skedliknande kan du äta av pajen. Gör en björkvisp, så kan du vispa grädde till! Vi har tema "Matslöjd och slöjdmat" i år! Kanske kan du ändå få möjlighet att slöjda en afghansk drake att skicka upp minst hundra meter över festivalen.

Delta i Slöjd & Byggnadsvårds workshop där du får prova på att måla med linoljefärg!

Varje halv timme från 11.30 startar vi upp med 10 minuter demonstration och därefter få du möjlighet att själv prova på. Vi lär ut hur du stryker tunnt, hur du efterdrar linoljefärgen för ett perfekt slutresultat och om torktider.

Workshopen leds av antikvarierna på Slöjd & Byggnadsvård.

Delta i Slöjd & Byggnadsvårds workshop i fönsterrenoveirng!

Varje hel timme från 12.00 startar vi upp med 15 minuter demonstration och därefter få du pröva på att ta bort kitt och stift, lyfta ut fönsterrutan och att stifta ett glas.

 

Workshopen leds av antikvarier och fönsterrenoverare på Slöjd & Byggnadsvård.

Kurser med föranmälan

Att använda lera som byggmaterial har lång tradition i Sverige. Under denna kurs får du bekanta dig med materialet, lära dig blanda bruk och testa olika tekniker som kubb, knopp, lerputs, adobe, flätverk och lättlera.

Läs mer här!

Att slå med lie har länge varit en närmast bortglömd konst som återigen blivit aktuell för såväl villaägare som ägare av större marker. Kursen går fredagen 25 maj 13.00-18.30.

Läs mer om kursen här!

Grönt är skönt! Under en dag får du lära dig att binda gräskronor och girlander. En inspirerande dag bland olika grässorter, blad och blommor!

Under en dag får du arbeta med förgängliga material och binda gräskrona och eller girlander.

Läs mer här!

Näver är ett fantastiskt material fullt av möjligheter. Här får du möjlighet att själv utforma och tillverka en snygg och användbar  väska, bag med läderhandtag, korg eller enklare kont. 

Läs mer här!

Vi täljer med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst i färskt virke. Vi börjar med täljandets grunder, sedan täljer vi saker i egen takt. Verktyg, material, föremål och böcker till inspiration finns på plats. Kursen riktar sig till kvinnor både nybörjare och de som har täljt förut.

Läs mer om kursen här!

Masterclass i skedtäljning med JoJo Wood från England

Du som redan täljt en del och kan grunderna i skedtäljning erbjuds här en exklusiv fördjupningskurs. Kurslärare är Jojo Wood, som trots sin ungdom är extremt erfaren och en av världens främsta skedtäljare. Under två dagar delar hon med sig av alla sina tricks och tekniker, med målet att skapa den perfekta ätskeden. Från träd till färdig sked används endast yxa, kniv och skedkniv.

- God teknik vinner alltid över råstyrka, hälsar Jojo.

Kursen hålls på engelska under Reko-festivalen på Nääs.

Läs mer och anmäl dig här!

Att lerputsa eller lerklina väggar var en självklarhet förr i tiden. I kursen Lerputsning på halmbalar lär du dig hur du blandar de olika komponenterna och hur du lägger på dem.

Läs mer om kursen här!

ÄT

 

Under hela helgen serverar Crêperie le Trottoir från Alingsås matiga bovete-galetter coh söta vetecrêpes gjorda från grunden på ekologiska och lokalproducerade ingredienser.

Läs mer om Crêperie le Trottoir här!

Stekosterian är ett egenbyggt torp på två hjul. Vi erbjuder vår tolkning av den perfekta Halloumi-burgaren med högst fokus på vår egengjorda Filloumi.

Läs mer på Stekosterians facebooksida här!

Spira Food serverar god mat ur sin Foodtruck under hela Reko-helgen!

Läs mer om Spira Food här!

Tikka Roti serverar indisk/pakistansk street food. Här njuter du av läckerheter som Chicken Tikka, Pakora, Deconstructed Samosas och Golgappa, allt lagat med en stor passion för matupplevelsen. 

Läs mer om Tikka Roti på deras facebooksida!

Vänkretsen på Nääs har caféservering i Sekretariatet. Är vädret fint kan ni fika på vår uteservering med utsikt över Nääs ängar och de besökande Alpackorna.

Läs mer om Vänkretsen här!

Nääs konsthantverks populära kafé serverar kaffe, te, smörgåsar, bakverk, glass etc

Läs mer om Nääs Konsthantverks Kafé här!

KÖP

 

Kom och träffa alpackor från Greyboo Ranch.

Greyboo Ranch (från Gråbo)  föder upp och säljer alpackor och produkter från alpackor. Träffa två helt nyklippta djur i den stora hagen och på plats finns även alpackaprodukter till försäljning: två-trådigt garn i naturfärger, råull och stickade/tovade produkter.

När Greyboo Ranch inte är på Reko så kan man besöka dom i Gråbo.

Besök Greyboo Ranchs hemsida här!

 

Träffa hantverkare, tillverkare och försäljare av byggnadsvårdsprodukter.

Läs mer om deltagarna här! 

Lilla Jordbruket i Bergum säljer ätbara växter såsom tomatplantor.

Läs mer om Lilla Jordbruket i Bergum på deras facebooksida!

Odlarbyrån säljer ätliga perenner - från tomat till perenn spenat!

Besök Odlarbyråns hemsida här!

Besök Odlarbyråns facebooksida här!

Odlarbyrån höll på 2017 års Reko ett bejublat föredrag: Bygg din egen jord - ett liv utan jordsäckar som de kör även i år på söndag 27/5 klockan 13.00 på Salomonscenen.

Nääs traditionella slöjdmarknad fortsätter på Reko på Nääs! Ni hittar marknaden som traditionen bjuder i och utanför vackra Vänhem. 

Här ser du en lista över utställare.

Daglig sysselsättning i Lerum säljer sina vackra egentillverkade föremål i boden vid Mellannääs. Daglig sysselsättning har sin verksamhet i Slöjdseminariet till vardags.

Köp doftande nybakade brödkakor direkt ur bakugnen på Nääs!

Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening bakar och säljer sina brödkakor i Nääs fina bakstuga. 

Soluppgången presenterar handarbete som gör skillnad!

Läs mer om Soluppgångens arbete här!

Soluppgången på Facebook!