The website uses technology that is probably not supported by your browser such as Internet Explorer 11. Some things may look strange or not work. We recommend that you switch to a modern browser instead

Skip to main content

Interior upper floor

Bergklinten’s upper floor has an apartment similar to that on the ground floor. Read more about the interior here. The text is in Swedish.

Tambur, kök och vardagsrum

Bergklinten är uppdelad i två lägenheter som ligger på varsitt våningsplan. Rummen på övervåningen är något mindre än de på bottenplan på grund av takfallet. Annars är de i princip likadana. För beskrivning av tambur, kök och vardagsrum, se beskrivning för bottenvåningen.

Mellan rummen och snedtaket finns sidogarderober som sträcker sig längs hela långsidan på huset. De fungerar som extraförvaring och är också ett sätt att utnyttja det annars svårmöblerade utrymmet som uppstår på grund av takfallet. 

Från tamburen kommer man ut på balkongen. 

 

Energieffektivisering

Om du tilläggsisolerar mellan sidogarderoberna och rummen blir det kallare i sidogarderoberna, med risk för fuktproblem som följd. Därför är det bäst att isolera mot snedtaket istället. Det är viktigt att välja rätt ångbroms/ångspärr när du ska isolera taket.

Glöm inte att en isoleringsåtgärd måste efterföljas av en översyn av ventilationen, för att huset ska få en fungerande luftomsättning. Vinden bör loggas med en RH-mätare i 12 månader efter en åtgärd för att säkerställa att utrymmet inte får för höga RH-värden.

Sovrum

Sovrummet är rejält tilltaget och har fönster i två väderstreck. Eftersom det bara finns ett sovrum på nedre våningen var det förstås tänkt att det skulle delas av flera. I anslutning till rummet finns en inbyggd liten garderob. Sovrummet nås från vardagsrummet. 

Snickerier som dörrar, fönster och lister är av furu och målade vita med linoljefärg. Kulören motsvarar NCS 0502-Y. Väggarna är målade med limfärg. Taket är putsat och kalkat. 

Strömbrytarna är tillverkade av bakelit och finns både som utanpåliggande och infällda i väggen. 

Äldre strömbrytare

 

Ersätt saknade eller trasiga detaljer

Idag finns det flera företag som nytillverkar strömbrytare och eluttag enligt gammal modell, vilket gör att det är lättare att återställa sådant som med tiden gått sönder eller försvunnit. Hör av dig till oss så tipsar vi dig om vart du kan vända dig. 

WC

Intill trappan, i anslutning till hallen, ligger ett litet rum med WC. Dörren här är smalare än de övriga dörrarna i huset. Här finns en toalett – men ingenting mer. 

Belysningen på toaletten består av en enkel väggmonterad globlampa i vitt glas.

 

Badrum från 1920-talet

I lite större hus fanns ofta badrum med badkar, WC och tvättställ. Det var också vanligt att det fanns ett separat rum för badkar och tvättställ och ett annat litet rum eller utrymme för en WC. Det var också vanligt att badrummet fanns i källaren. I de minsta arbetarbostäderna däremot fanns på den här tiden ingen WC alls. 

Tvättställ från den här tiden har två kranar, en för varmt och en för kallt vatten. Toaletten saknar rygg och har i de flesta fall en spolcistern som sitter en liten bit under taket. 

I hus där det fanns badrum så var badkaren av den sorten som står på fötter liknande lejontassar. Inmurade badkar var betydligt dyrare. Badkar från den här tiden är av gjutjärn, invändigt emaljerade och utvändigt målade. Standardmodellen är avsmalnad mot fotänden, vilket sparade plats i de små badrummen. 

Belysning

Dr Ing. Schneider & Co tillverkade de typiska globlamporna från och med 1920-talet. Lamporna kallades "DISCO", som var en förkortning av företagsnamnet. De blev oerhört populära och användes under stora delar av 1900-talet och finns även idag att köpa. Ta en titt i butiken på vårt utbud av lampor, strömbrytare och eluttag som passar i äldre hus. 

Updated: 2018-03-29 11:26