Skedtäljning - Master class 4-5/5

sked

Fördjupning i skedtäljning för dig som har provat på att tälja skedar tidigare

Under kursen lär du dig att göra olika typer av skedar med de enklaste verktygen: kniven, yxan och skedjärnet (skedkniven). Vi startar med att repetera grunder, samt förfina täljgrepp och täljteknik, och utgår från grovhuggna skedämnen från rakväxt björk.

Sedan är det dags att bekanta sig ordentligt med yxan och dess möjligheter. Steg för steg går jag igenom hur du med yxan formar skeden ur fint utspräckta ämnen. Med enkla övningar och repetering övar du upp teknik och känsla.

Kursens andra dag får du tälja skedar från krokväxt material: den lilla skopan, ätskeden eller såssleven t.ex. De krokväxta träbitarna bär på fantastiska möjligheter i form av svängda och sköna former som verkligen kommer till sin rätt just till skedar av olika slag.

Under kursen går jag även igenom vård och skärpning av verktygen, och utifrån korta övningar för vi diskussioner kring form och funktion.

Material

I kursavgiften ingår ett grovhugget ämne, material till fyra rakväxta skedar i björksplint och tre mindre krokväxta ämnen (3-8 cm bredd). Eventuellt material utöver detta kan köpas på plats. Du får gärna ta med eget krokväxt material.

Kursledare

Kursledare är Fritiof Runhall. Fritiof är huvudlärare på Sätergläntans treåriga träslöjdsutbildning och en av landets främsta på att tälja skedar och slevar.

Äta 

Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål i god tid till Studieförbundet Vuxenskolan.

Ta med

Täljkniv, yxa, skedjärn och krokvuxna ämnen om du har och vill. Annars finns verktyg och material på plats. 

NÄR, VAR & HUR

Datum: 4-5 maj
Tid:
 lördag & söndag 10-17
Kursledare: Fritiof Runhall
Avgift: 1 950 kr
Plats: Vinkelsalen, Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Anmälan till kursen Täljda skedar - master class 4-5/5 öppnar snart

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Hitta till Slöjdseminariet!

Senast uppdaterad: 2018-12-11 14:50