Sked och slev 5-6/10

sked

Tälj slev och sked!

Kurstext från 2018

Kursupplägg

Lördag
Kursledaren Anders, Skéanders, Karlsson presenterar sig själv och hur man gör skedar och slevar. Han visar både med Powerpoint och riktiga skedar/slevar, både gamla historiska modeller och nya. Han fortsätter sedan med en praktisk genomgång och visning av slevtillverkning. Samt går genom: Verktygen och tekniken. Skedmärren/täljhästen. Materialet och Formen. Sedan börja ni deltagare klyva fram ämnen och tillverka era egna slevar/skedar och efter lunchen får ni en genomgång av att bryna och strigla verktygen, sedan fortsatter ni slöjdandet.

 Söndag
Genomgång av slipning och praktisk övning. Därefter fortsatt slöjdande.

Utrustning

Om du har något av nedanstående får du gärna ta med det, men allt finns att låna. Verktygen finns även att köpa i butiken. 

Verktyg: Täljkniv, bandkniv, skedkniv, yxa och såg.

Redskap: Skedmärr, täljhäst, huggkubbar och hyvelbänk. 

Material: Rakvuxen och kvistren björk eller al ca 250 mm i diameter.

Litteratur: Täljhäfte, Tälja med kniv och yxa, Slöjda i färskt trä, Slöjda i trä.

Kursledaren

Anders Karlsson bor i Örby i Marks kommun söder om Borås. Ett av Anders fritidsintressen är att få fler intresserade av slöjd och då främst det som han kallar ”handaslöjd”, den slöjd som man gör enbart med sina händer utan inblandning av maskiner. Alltså bara med verktyg som hålls i handen såsom olika yxor och knivar av olika slag.
Detta intresse har han haft sedan mitten av 80-talet och allt eftersom tiden gått har Anders mer och mer åkt ut på olika historiska marknader eller hantverksdagar och visat upp hur man med enkla verktyg kan få fram olika typer av bruksföremål och då framförallt skedar och slevar. Detta har resulterat i att han fick Kalmar läns slöjdarstipendium år 2000 och har sedan flytten till Västra Götaland hållit både kurser och demonstrationer i olika sammanhang.

Äta

I kursavgiften ingår välkomstfika och lätt lunch. Råvarorna är så långt det är möjligt närproducerade och ekologiska. Lunchen serveras hos Nääs Slottskafé & Restaurang. Du som behöver specialkost anmäler dina önskemål i förväg.

När, Var & Hur?

Datum: 5-6 oktober
Tid: 
10:00-17:00
Kursledare: Anders Karlsson, träslöjdare
Avgift:  1450 kr, materialkostnad ingår.
Plats: Slöjdseminariet, Vinkelsalen, Nääs

Anmälan och information

Klicka här för att anmäl dig till kursen Sked och slev

Anmälan och frågor
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Hemslöjdskonsulenterna i Västarvet
Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

Hitta till Slöjdseminariet!

Senast uppdaterad: 2018-11-30 11:58