Skarvsöm 7-8/4-18

Lär dig lappteknik med gamla anor!

Skarvsöm är en slags lappteknik. Förr var det ett bra sätt för skräddarna att ta tillvara på alla tygbitar som blev över efter tillverkningen. Vi använder lappar av ylletyg som inte repar sig (kläde) och syr ihop för hand med vaxad lintråd. Mellan lapparna läggs smala remsor av ylletyg som passpoaler. Passpoalerna och handsömnaden ger skarvsömmen dess karakteristiska utseende med sina lätt vågiga sömmar.
Det här är en teknik där vi arbetar med färg och geometriska former. Det är en rolig och enkel teknik med många möjligheter!
Första dagen börjar med ett föredrag om skarvsöm, dess historia och möjligheter. Sedan syr vi en provlapp och går vidare med ett litet föremål som t.ex. armband eller nåldyna. Därefter skissar och ritar vi mönster på ett eget större föremål.
Andra dagen fortsätter vi arbeta på det vi startat.

Kursledare

Jeanette Rångeby och bor i Alingsås. Hon började slöjda för 30 år sedan och då var
vävning det stora intresset. Jeanette älskar att arbeta med mina händer och har genom åren lärt sig många olika tekniker. För ca 20 år sedan kom hon i kontakt med Skarvsöm via hemslöjdskonsulenterna och för 4 år sedan bestämde hon mig för att satsa på att sprida denna nästan bortglömda teknik genom att hålla kurser, stå på mässor och sälja materialsatser.

Tag med

Om du har så ta gärna med dig en liten spetsig sax, rullkniv, ylletyg, skinn och broderigarn. Annars finns material att köpa på kursen.

Äta

I kursavgiften ingår välkomstfika, kaffe/te och lätt lunch. Råvarorna är så långt det är möjligt närproducerade och ekologiska. Lunchen serveras serveras hos Nääs Slottskafé & Restaurang. Du som behöver specialkost anmäler dina önskemål i förväg till SV.

NÄR, VAR OCH HUR?

Datum: 7-8 april 2018
Tid:
 10:00-17:00
Kursledare: Jeanette Rångeby
Avgift: 1 450 kr - en liten materialkostnad tillkommer
Plats: Slöjdseminariet, Ritsalen
Otto Salomons väg 16, Nääs/Floda

Anmälan och frågor

Anmäl dig här!

Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: E-postadress

Mer information om kursinnehåll
Hemslöjdskonsulenterna i Västarvet
Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

Senast uppdaterad: 2018-03-16 13:09