Putsa och mura med kalkbruk 8-10/6-18

I samarbete med Hantverkslaboratoriet i Mariestad arrangerar vi återigen den populära kursen där du lär dig traditionell murning och putsning med kalkbruk i teori och praktik.

Traditionell murning och putsning med kalkbruk är en uråldrig teknik som visat sig hålla bättre än många av dagens så kallade putsytor. Den som har en putsad fasad eller en murad konstruktion kan ha god nytta av att själv kunna utföra mindre lagningar.

Första dagens eftermiddag har vi teori kring olika sorters bruk, egenskaper och användningsområden. Dag två och tre provar vi att putsa själva med hydrauliskt kalkbruk. Då ingår moment som blandning av olika sorters bruk och själva putsarbetet med en grund, grovputs och en finputs. Vi kommer putsa på fasad men det kommer även att vara en övningsstation för murning av tegel. 

Efter kursen har du en övergripande kunskap om olika sorters bruk och kan en hel del om kalkbruk. Du kan blanda bruk och göra mindre mur- och putslagningar.

Kursledare

Kursledare är läraren och muraren Anders Göransson. Anders har varit verksam som murare men ägnar sig nu åt att undervisa blivande murare för kulturhistoriska byggnader om mur, puts och traditionella bruk, på hantverksskolan Hantverkslaboratoriet i Mariestad, som är en del av Göteborgs universitet.

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med

Att mura och putsa är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder och arbetsskor. Murverktyg till putsningen såsom murslev, skånska, putsbräda om du har. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

NÄR, VAR & HUR

Datum: 8-10 juni
Tid:
 fre13-16, lör & sön 10-17
Kursledare: Anders Göransson, murare och lärare
Avgift: 2 400 Kr
Plats: Hantverkslaboratoriet, Mariestad. 

Anmälan och frågor

Anmäl dig till kursen här!

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: E-postadress

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: E-postadress

Hantverkslaboratoriet i Mariestad