Mura kakelugn 8-13/5-18

Mura kakelugn

Trots nästan 250 år på nacken är kakelugnen fortfarande en av våra bästa uppvärmningskällor. Kakelugnar har blivit omåttligt populära igen. Under vår enveckaskurs blir du ingen kakelugnsmakare, men du får utföra alla moment i murning av kakelugn.

Kursen börjar med en introduktion till kakelugnen där vi diskuterar vanliga skador, tekniker, lite historik m.m. Under veckan arbetar du sedan praktiskt. Teori vävs in allt eftersom det blir aktuellt i murningen. Vi arbetar i grupp med tre-fyra personer per kakelugn. Det krävs inga förkunskaper men en förutsättning är att du vill arbeta praktiskt med lerbruk, tegel och kakel.

Kursen innefattar moment som blandning av lerbruk, uppmurning av eldstad, murning av rökgångar, anslutning av kakelugnen till vägg, bakmurning och fogning av kakel. Om allt flyter hinner du med att foga kaklet och göra en enkel provtryckning av ugnen på eftermiddagen dag fem.

Kursen går i ett privatägt hus i Hultafors, Bollebygds kommun. Adress meddelas vid anmälan. Huset - en sommarvilla från 1906 med fantastisk potential men stora renoveringsbehov. Fastighetsägarna har nyligen startat upp processen och murstockar och kakelugnar är, förutom tak, en av de första åtgärderna på huset. I dagsläget är det "låg standard" med utedass och så vidare. Under kursen ska vi ta oss an tre kakelugnar av sju befintliga. 

Kursledare

Kursledare är Tomas Henriksson, tredje generationens kakelugnsmakare i Göteborg. Tomas har lång erfarenhet av att sätta kakelugnar vilket han förmedlar på ett mycket lugnt och pedagogiskt vis. 

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost till Studieförbundet Vuxenskolan i förväg. 

Tag med

Att sätta en kakelugn är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder, gärna arbetsbyxor med knäskydd i och arbetsskor. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Övernattning

Det finns möjlighet till övernattning i närheten. Vänd dig till Slöjd & Byggnadsvård för förslag. 

När, var & hur

Datum: 8-13 maj
Tid:
 tisdag till och med söndag 10-17
Kursledare: Tomas Henrikson, kakelugnsmakare, tel 0707-270742
Avgift: 5 650 kr
Plats: Hultafors utanför Borås

Anmälan och frågor:

Anmäl dig till kursen här!

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: E-postadress

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: E-postadress

Foton på kakelugnarna i huset

  • Bild 1 av 4
  • Bild 2 av 4
  • Bild 3 av 4
  • Bild 4 av 4