Mura bakugn 9-11/3-18

Var med och mura upp en traditionell västsvensk bakugn!

En traditionell bakugn är fantastisk, inte bara för att baka bröd i utan också till pizza m.m. Det finns lite olika sätt att mura upp den på men under denna kurs kommer en traditionell västsvensk ugn att byggas. Muraren och kursledaren Stig Ljungberg har redan börjat förbereda arbetet och han kommer att färdigställa den efter kursens slut. Vi kommer dit lagom för att göra själva eldstaden med valvslagning m.m. Traditionella murningstekniker och material används.

Under eftermiddagen på fredagen går vi igenom vilket upplägg vi ska ha på arbetet och i vilken ordning de olika momenten under helgen ska utföras. Vi pratar om olika ugnar, kanaler i murstock, drag m.m. utifrån era frågor. Under lördag och söndag arbetar vi med bakugnen för att hinna så långt som möjligt innan kursen slutar. Moment som ingår är blandning av bruk, tillhuggning av sten, beräkning av valv och form samt murteknik.

Efter kursen har du en övergripande kunskap om bakugnar, dess utformning, krav på murstock m.m. samt materialval och murningsteknik. Det är en praktisk kurs där teorin vävs in i det praktiska arbetet.

Kursledare

Kursledare är Stig Ljungberg. Han har varit murare ett helt arbetsliv och har lång erfarenhet av våra västsvenska traditioner inom murområdet. Stig åtar sig gärna arbeten i äldre hus såsom murstockar i gamla kök, bakugnar och skorstenar.

Äta

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost senast en vecka i förväg. 

Tag med

Att mura och putsa är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/ oömma kläder och arbetsskor. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten. Verktyg finns att låna. En extra smörgås kan vara gott för den hungrige.

när, var och hur!

Datum: 9-11 mars
Tid: fredag 13-17, lördag & söndag 10-17
Kursledare: Stig Ljungberg, murare, tel 0705- 92 90 55
Avgift: 2 950 kr
Plats: Rösbacka 575 i Nol

Anmälan och frågor:

Anmäl dig till kursen här!

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum[a]sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard[a]vgregion.se

Hitta till Rösbacka!

Senast uppdaterad: 2017-12-21 12:18