Murning med lera 25/5-18

Att använda lera som byggmaterial har lång tradition i Sverige. Under denna kurs får du bekanta dig med materialet, lära dig blanda bruk och testa olika tekniker som kubb, knopp, lerputs, adobe, flätverk och lättlera.

Lera som byggmaterial har återigen blivit aktuellt, både i gamla och nya hus där man vill bygga med billiga, sunda och hållbara material. Lera är ett material som mer och mer används när man vill bygga miljövänligt. Det har sedan tidigare varit ett väldigt vanligt material i gamla hus. Där användes det som murbruk i eldstäder och murverk, för att täta mot drag i golvbjälklag samt att täta mot drag i väggarna i timmerstommen. Samtidigt fick man en slät yta på insidan av timmerväggen, vilken kunde tapetseras med lumppapp eller tapet och målas. Längre tillbaka i tiden har även lergolv förekommit.

Som eko-bygg material används lera framförallt som puts men även som lergolv och till att bygga stommar av trä och lera. Under denna kurs får du prova på att blanda bruk, att använda det i olika tekniker som kubb, lättlera och flätverk samt flera andra tekniker. Bygger man ett halmbalshus putsas även utsidan med lerputs. Det är en både billig och miljövänlig metod där lokala material kan användas. Vid särskilt väderutsatta förhållanden kan man blanda kalk i putsen eller lägga på en ren kalkputs alternativt klä in fasaden med träpanel.

Under kursen kommer du att få prova på olika lertekniker såsom en blandning av trä och lera, flätverk och lera samt så kallad lättlera där fibrer och lera blandas. Du kommer också att lära dig de ingående komponenterna i de olika bruken samt hur de blandas. Tyngdpunkten ligger på praktik med teoretiska inslag.   

Kursledare

Kursledare är Ulf Henningsson, civilingenjör och lerbyggare med flerårig erfarenhet av att arbeta med lera och anlitas också ofta som kursledare samt Olle hagman som skrivit mycket om lera och att mura med ved. 

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. Vi kommer att äta ute vid kursplatsen. 

Tag med

Oömma kläder – det är ett ganska smutsigt och kladdigt arbete. Grova skor. Kraftiga handskar, gärna vattentåliga t ex gummihandskar. Om du har kan du även ta med murverktyg till putsningen såsom murslev, skånska, putsbräda men det är framförallt händerna som används. Kamera och papper och penna kan vara bra att ha för att stärka minnet.

När, var & hur

Datum: 25 maj
Tid:
 fredag 10-17
Kursledare: Ulf Henningsson och Olle Hagman, lerbyggare.
Avgift: 990 kr
Plats: Slöjdstationen invid Källnääs, Nääs

Anmälan och frågor:

Anmäl dig till kursen här!

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: E-postadress

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: E-postadress

Att gå kurs på Nääs

Lerbyggeföreningens hemsida

Hitta till Källnääs!