Förgyllning på trä 1-2/12-18

Förgyllning är ett gammalt hantverk som använts för att försköna både byggnader och möbler.

Förgyllaryrket är ett av världens äldsta och ett av de yrken som förändrats minst. Det är ett gammalt hantverk som använts för att försköna både byggnader, möbler etc. Tekniken att förgylla med bladguld fanns redan för 5500 år sedan hos sumererna och nildalens folk. Att tillverka guldblad och täcka över föremål av billigare material var och är ett sätt att minska åtgången av guld som är ett dyrt grundämne. 

Tillsammans med förgyllaren och dekorationsmålaren Markku Timonen får du lära dig de olika stegen i oljeförgyllning. Under kursen går vi igenom en kort förgyllningshistoria och skillnaden mellan olje- och vattenförgyllning, du lär dig de olika momenten inom oljeförgyllning och efter kursen kommer du att själv att kunna göra enklare förgyllningar hemma.

Förgyllning görs vanligtvis med guld, silver, mässing (slagmetall), koppar och aluminium. Även andra metaller förekommer. 

Vi kommer att arbeta på underlag som trä, glas, sten och metall. Om du vill kan du även ta med ett eget föremål du vill förgylla till ett självkostnadspris. 

De olika momenten under kursen är:

  • Arbeta med grunderna innan förgyllningsmomenten, exempelvis skapa en porfylld och slät träyta eller förbehandla ett metallföremål.
  • Arbeta med anläggningsolja eller en anläggningsmjölk.
  • Lägga en metall.
  • Lägga en matta.
  • Patinera.

Kursledare

Markku Timonen har varit verksam sedan 2007. Han arbetar med alla olika typer av förgyllning på både speglar, möbler, inredning samt utomhusförgyllning på kyrkkors, gravstenar, statyer m.m. 

Markku har utfört många uppdrag åt det danska kungahuset på Amalienborg, Svenska kyrkan, kommuner men även privatpersoner. 

Materialkostnader

Materialkostnad 80 kr/löpmeter för bågvirke tillkommer. Materialkostnaden för en mindre fönsterbåge är cirka 100 kr/deltagare. 

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg till Vuxenskolan.

Tag med

Vi tillhandahåller en ram att arbeta med. Arbetskläder/oömma kläder, eventuellt handskar. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten. Du kan också ta med dig ett eget föremål.

När, var & hur

Datum: 1-2 december
Tid:
 Lör-sön kl.10-17
Kursledare: Markku Timonen, dekorationsmålare
Avgift: 2 050 Kr
Plats: Slöjdseminariet på Nääs

Anmälan och frågor:

Klicka här för att anmäla dig till kursen Förgyllning


Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum[a]sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard 8a]vgregion.se

Hitta till Slöjdseminariet!