Byggnadsvårdsläger Florö 21-26/8-18

linolja

Renovera kulturminnesförklarade byggnader på Florö, en pärla i Fjällbacka skärgård!

Florö är en av öarna i Fjällbacka skärgård – en av de finaste delarna av Bohuslän. På ön finns byggnader från 1700- och 1800-talet som tillsammans med parken kulturminnesförklarades 1992. Florö har varit en av de viktigaste knutpunkterna för handeln i Fjällbacka och är bland annat känd från filmatiseringen av Ett köpmanshus i Skärgården.

2018 arrangerar vi vårt fjärde läger på Florö. Detaljplaneringen är i dagsläget inte gjord. Vi kommer också att anordna utflykter på kvällarna och hoppas såklart att viken kokar av makrill även detta år. 

Ansvariga lägerledare är Björn Ohlén, bebyggelseantikvarie och utvecklare vid Västarvet samt Ulrika Lindh, bebyggelseantikvarie och samordnare på Nääs, Slöjd & Byggnadsvård.

Är ni nyfikna att se vad vi gjorde på lägret 2016? Under 2017 har SVT:s Gokväll visat korta filmer från lägret på onsdagar. Klicka här för att se inslaget när Björn Ohlén kokar röd slamfärg!

Historik & Byggnader

Den första dokumentationen av Florö finns under början av 1800-talet, ön består av flera byggnader bl.a Krogen, Kaptenshuset, Magasinet/Sillsalteriet och Ladan samt en ilandfluten skeppskajuta från något segelfartyg som förlist i närheten. Samtliga fastigheter var illa medfarna men restaurerades varsamt av fem bröder Eriksson från Hamburgsund, tack vare vilka byggnaderna finns kvar i så gott som ursprungligt skick än idag.

Utöver sin nu 100-åriga tradition som sommarnöje erbjuder Florö vid enstaka tillfällen sin unika miljö till bröllop och kulturella evenemang. 

Hantverksmoment

Några av handledarna är:

  • Chico Hovedskov Craaford, byggnadsingenjör vid Slöjd & Byggnadvård/ Västarvet
  • Ulrika Lindh, bebyggelseantikvarie vid Slöjd & Byggnadsvård/ Västarvet
  • Björn Ohlén, bebyggelseantikvarie vid Västarvet

Föreläsningar och utflykter

Under lägrets föreläsningar kommer vi bland annat få höra Peter Silfverskiöld berätta om öns spännande historia samt flera andra spännande utflykter.

Kursmoment

Är ännu ej färdigplanerade.

Förtäring & logi

Deltagarna kommer bo i dubbelrum i Kaptenshuset på Florö, med fantastiska badmöjligheter precis utanför dörren. I boendet finns enkel dusch, utedass samt tvättmaskin och bastu. Här finns även ett fullt utrustat kök för självhushåll. Rekommenderat är att ta med egen sovsäck, men kudde och täcke finns på ön om man föredrar det. 

Deltagarna blir serverade lunch och lagar i form av matlag övriga måltider, alla råvaror ingår i deltagaravgiften. På Florö finns även stora möjligheter att fånga sin egen middag, det är gott om fisk kring ön.

När, var & hur

Datum: 21-26 augusti 2018
Tid:
 tisdag 13-17 onsdag till lördag hela dagar, söndag ca 8,30-15
Kursledare: Ulrika Lindh, Slöjd & Byggnadsvård 
Avgift: 3 950 kr
Plats: Florö, Fjällbacka

Anmälan och frågor

Anmälan till Svenska byggnadsvårdsföreningen: 08-30 67 85, epost: kansli@byggnadsvard.se

Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442
113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se
byggnadsvard.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Hitta till Florö!