Hus i Väst

Varje hus är unikt och varje tid har sina ideal. Hus i Väst beskriver ett antal vanliga hus i Västsverige. De ligger i olika trakter, är byggda vid olika tider för olika ändamål - precis som alla hus.

Förhoppningsvis känner du igen ditt eget hus eller exempel på material och tekniker som använts där du bor. 

Råd och recept

Här hittar du bilder och beskrivningar av både exteriör, interiör, konstruktion, materialval med mera. Kopplat till husbeskrivningarna finns råd för god byggnadsvård om bland annat energieffektivisering och hur du bäst tar hand om dina fönster, golv eller kakelugnar. Du kan också ladda ner arbetsbeskrivningar och recept som du kan ha nytta av i din egen renovering.

Solåsen, Hemvik, Helgeröd, Bergklinten, Talludden och Tjänstemannavillan

Här kommer vi successivt att lägga till material och kanske nya hus. Just nu är sex hus klara - Solåsen från 1840, Hemvik från 1890, Helgeröd från 1900, Bergklinten, en villa från 1928, Talludden, ett tvåfamiljshus från 1949 och Tjänstemannavillan från 1959. Under våren 2018 planerar vi att lägga ut Gulmåra, en villa från 1967.

Om Hus i Väst

Materialet i Hus i Väst är sammanställt av Slöjd & Byggnadsvård med stöd av Länsstyrelsen Västra Götaland 2013. Materialet är uppdaterat i samband med öppnandet av utställningen Bakom fasaden - hållbara lösningar för hus och hem på besöksmålet Slöjd & Byggnadsvård Nääs 2016.

Senast uppdaterad: 2018-01-09 12:00